就職活動 Job hunting i Japan

 
就職活動,shuushokukatsudou = Job hunting Activity
就活, shuukatsu = en förkortning av ordet ovan
 
På vårlovet mellan tredje och fjärde året på universitetet så börjar den så kallade Job Hunting Season i Japan. Tanken är att man under sitt sista vårlov (alltså det som motsvarar vårt sommarlov i Sverige) och sista år i skolan ska ägna tid till att söka jobb och få en fastanställning innan året i slut. På det viset så har man alltså sin nära fraamtid säkrad efter att studierna är avklarade!
 
I Japan är det hela - som allt annat i Japan, sjukt organiserat och sysematiserat! 
 
Under det tredje året så erbjuder många företag interships så att unga japaner ska få testa på arbetslivet. Sedan så ska man under vårlovet söka information och företag och brancher man är intresserad av och skulle kunna tänka sig att arbeta på. I Japan så vill dom hellre ha en oerfaren och formbar än som i Svrige där man gärna ska ha några års erfarenhet. Det är alltså en massa företag som tar in ett antal nyexaminerade varje år och ger dom en chans att lära up sig och ta sig vidare i karriären. 
 
Det hela är som sagt sjukt systematiserat och kan för mig kännas en aning överväldigande... Det ska ta redas på information, skrivas CV:n, det ska gås på introduktions/informationsmöten och sen så ska portfolio och ansökan skickas in. Går man vidare så ska man först på gruppintervjuer och grupparbetsövningar med andra sökande och klarar man öven det steget blir det enskilda intervjuer med diverse personer på det företaget. 
 
Jag som pluggar textil är ju ganska specifikt inställd ifrån början och är lite orolig över hur många företag som har en antällning jag är intresserad av och om dom i sin tur är intresserad av mig, då man konkurerar med ett stort anatal andra studenter inom samma fält. 
 
Såhär kan det tydligen se ut på ett informationsseminarium, själv ska jag på mitt första om två veckor -iiiiih! x0
 
 
Ja, jag ska i alla fall testa på hela den här processen så får vi se hur det går... 
 
 
Några tips? :)))))

Dom Nya Kategorierna!

 
 
Det ska vara simpelt, kort och koncist! 
 
Det ska va no fuss om vad som går att hitta under varje kategori. 
Det är i alla fall tanken med dom kategorier jag nu harf skapat. Så, låt mig ge er en liten genomgång!
 
Budget Tokyo 
Som jag skrivit om tidigare så får jag sen jag började univeristet inte längre något stipendie. Jag var mycket priviligerad, jag fick alla studier under tre år betalda + en generös summa pengar varje månad att leva för. Jag är mycket tacksam, inte minst nu, när jag inte får det längre.. Min stipendietid löpte ut och jag valde att på egen hand fortsätta studera, eller rättare sagt med CSNs hand.
 
Och att vi i Sverige kan göra det gör oss alla väldigt priviligerade, och jag är fortsatt väldigt tacksam, men... Jo det finns ett ''men'' i det här resonemanget. Det är nämligen så att det kostar JÄTTE MYCKET att gå i konstskola i Japan. Dessutom så måste vi betala för alla projekten helt själva, och tyg med tillbehör kostar mycket mer än vad ni kanske tror... 
 
Så, i kategorin Buget Tokyo så tänker jag samla mina tips på hur jag gör för att leva ett roligt och inte allt för begränsat liv, men ändå på en liten budget! Det finns massor med tricks och dom tänkte jag dela med mig av till er! För det går att njuta av Tokyo trots lite pengar! :)))
 
 
Japanska!
Här tänkte jag skriva lite allt möjligt angående det japanska språket. Allt ifrån tips på hur man på bästa sätt kan förbättra sin japanska till dom senaste ''it-orden'' bland ungdomarna ;)
 
Hett i Tokyo
I den här kategorin tänkte jag skriva om dom senaste trenderna som jag snappat upp. 
Vart man ska hänga, vad man ska äta, vilka kläder och smink som gäller om man vill hänga med i Tokyos trend svängar! :D
 
Mina Projekt!
Förutom att jag är en Japanfantast så är jag ju även student vid ett konstuniveristet (jo, ett univeristet och inte en högskola) och brinner för skapandet, min major är textildesign och för det mesta är det det mina projekt handlar om. Och genom att det då är en stor del av min vardag så tänkte jag ägna en av kategorierna åt det :)
 
Studentliv
I kategorin Studentliv så tänkte jag skriva lite allmänt om hur det är att vara student i Tokyo. Hur en vardag kan se ut, kanske är det lite specielt då mitt universitet inte är ett ''vanligt'' univeristet men det finns nog ett antal punkter som fortfarande är dom samma, jag har även kompisar på andra universitet som får lära mig hur det går till på deras skolor :)
 
Allmänt
Ja, här hamnar allt jag inte riktigt vet hur jag ska katigorisera hekt enkelt!
 
Hoppas ni kommer trivas på den nya bloggen med mig! :)
 
Det är även möjligt att det tillkommer kategorier, men för tillfället är det såhär det kommar att se ut :)
 
 
Kram till er alla!

Då kör vi igång!

Hej alla fina människor! 
 
 
 
 
Har saknat det här med att skriva till alla er hemma i Svea, eller vart ni nu kan befinna er! :)
Det har hänt så himla mycket det senaste halvåret, lite har jag skrivit om, och jag kände helt enkelt att jag behövde en paus ifrån allt. Man (inta bara jag antar jag?!) kan sätta så höga krav på sig själv när det kommer till att starta ett projekt, särskillt ett som en massa människor förutom en själv kan se och ta del av. Och en blogg är ju ett projekt som liksom aldrig riktigt tar slut! 
 
Så jag har tänkt till och tänkt om och ska nu försöka förhålla mig till det här med bloggen på ett lite lättare och ''hälsosammare'' sätt. Dock så hoppas jag fortfarande att ni kommer vilja följa och läsa den här på mina nya bloggsida! :) 
 
Tänkte också att vi kunde starta den här bloggen med en nu och då!
 
 
 
- Då var jag 19 år och hade bott i Tokyo i typ tre månader. 
- Jag gick på en japanska skola och festade varje helg med mitt internationella kompisgäng. 
- Min japanska var ganska knacklig och det var trögt att försöka lära sig kanji (dom svåra tecknen som kommer från kinesiskan).
- Jag hade en japansk pojkvän och tyckte jag var cool som bara pratade japanska med honom ;)
- Jag bodde på ett skitigt litet Share House (typ kollektiv) och mitt rum var 6 kvadrat stort(läs. LITET).
 
 
Nu
 
 
- Nu är jag 23 år ( fyller 24 om ca en månad och jag har som vanligt ångest..)
- Jag har efter avslutat en tvåårig högskoleutbildning, hoppat på en fyraårig univeristetsutbildning mitt i och har precis gått klart mitt första år där. Läser alla kurser på japanska - How cool am I?! ;)))
- Jag har numer ett japanskt ex, men vi är goda vänner och ses och fikar ibland :)
- Jag har flyttat typ 5 gånger men bor nu återigen på ett Share House, detta är dock inte skitigt utan skit fint! 
- Dessutom jabbar jag deltid på ett kafé och som svenska lärare och mina elever är så duktiga, hehe!
 
Ja kanske lite väl kort och utligt men bara på den här korta faktan så kan vi ju konstatera att en hel del har hänt! 
 
Vad är det största som har hänt er dom senaste 4 åren? :) Kanske svårt att säga en specifik grej men ändå, I'd love to hear!
 
Hej så länge!
 
Mer updates är på ingång!