就職活動 Job hunting i Japan

 
就職活動,shuushokukatsudou = Job hunting Activity
就活, shuukatsu = en förkortning av ordet ovan
 
På vårlovet mellan tredje och fjärde året på universitetet så börjar den så kallade Job Hunting Season i Japan. Tanken är att man under sitt sista vårlov (alltså det som motsvarar vårt sommarlov i Sverige) och sista år i skolan ska ägna tid till att söka jobb och få en fastanställning innan året i slut. På det viset så har man alltså sin nära fraamtid säkrad efter att studierna är avklarade!
 
I Japan är det hela - som allt annat i Japan, sjukt organiserat och sysematiserat! 
 
Under det tredje året så erbjuder många företag interships så att unga japaner ska få testa på arbetslivet. Sedan så ska man under vårlovet söka information och företag och brancher man är intresserad av och skulle kunna tänka sig att arbeta på. I Japan så vill dom hellre ha en oerfaren och formbar än som i Svrige där man gärna ska ha några års erfarenhet. Det är alltså en massa företag som tar in ett antal nyexaminerade varje år och ger dom en chans att lära up sig och ta sig vidare i karriären. 
 
Det hela är som sagt sjukt systematiserat och kan för mig kännas en aning överväldigande... Det ska ta redas på information, skrivas CV:n, det ska gås på introduktions/informationsmöten och sen så ska portfolio och ansökan skickas in. Går man vidare så ska man först på gruppintervjuer och grupparbetsövningar med andra sökande och klarar man öven det steget blir det enskilda intervjuer med diverse personer på det företaget. 
 
Jag som pluggar textil är ju ganska specifikt inställd ifrån början och är lite orolig över hur många företag som har en antällning jag är intresserad av och om dom i sin tur är intresserad av mig, då man konkurerar med ett stort anatal andra studenter inom samma fält. 
 
Såhär kan det tydligen se ut på ett informationsseminarium, själv ska jag på mitt första om två veckor -iiiiih! x0
 
 
Ja, jag ska i alla fall testa på hela den här processen så får vi se hur det går... 
 
 
Några tips? :)))))